Talon keskellä on ylhäältä alasasti menevä hissi&porraskuilu (6x6x39m). Vastapäivään mentäessä jokainen neljäsosa on toista 1.5m korkeammalla ja 1.5m pienempi särmä. Jos ajattelee taloa puolikkaina (johtuen maatasalla olevien kerrosten erikoisuudesta) niin jokaisessa puolikkaassa on 2 kerrosta.
0-kerrokset ovat 3 & 6m korkeita, +/-1-kerrokset ovat 4.5 & 6m, loput 6m (paitsi tietenkin katto&pohja täytteet). Jotta 1-kerrokseen voisi ajatella asukkaita on talon symmetriatasoa nostettu 1.5m maanpinnan yläpuolelle. Samalla 0-kerroksen puolikas on kokonaan maanpinnan yläpuolella.
4.5, 5, 5.5 ja 6-kerroksissa on käytännössä vain yhdet asunnot (135, 101, 72, 47m²). Ylimmälle katolle pystyy ajamaan autolla. 0-kerrokset voisi pitää pääosin vaikka parkkitilana ja -1-kerrokseen työtiloja sekä talon laitteita. Katto 21m korkealla, pohja 18m syvällä, leveimmillää 48m.
Miinuksena voisi sanoa että tavara-hissiä asuintiloihin asti on tässä hankala toteuttaa (kun henkilöhissi kumminkin kannattaa olla keskellä). Muutenkin taitaa tulla vähän liikaa kurvailua katolla :).
Itseasiassa kun rakennusta olisi saatu vähän matkaa alulle, siinä itsessä olisi tilat jossa valmistettäisiin rakennuksen tarvitsemat elementit. Rakennus alkaisi toimi jo rakennusvaiheessa. Rakennusta rakennettaisiin lisää sitä mukaa kuin tarvetta & resursseja olisi. Itse rakennusaika voisi olla kymmeniä vuosia.
Toinen asia olisi se että itse asiassa rakennusta ei koskaan ajateltaisi valmiina, vaikka se olisikin rakennettu piirustusten mukaiseen kokoon asti. Itse ulkoista kokoa ei varmaan kannata kovin helposti alkaa laajentamaan alkuperäisestä, mutta sisäistä rakennetta voisi muutella tarpeen mukaan. Ja tietenkin korjaustarpeen mukaan :) Rakenteilla kun on aina oma elinikänsä.
Rakenne suunniteltaisiin sisäisesti palikoista. Jokainen palikka on osa kantavaa rakennetta. Suoranaista runkoa ei olisi kovinkaan paljoa ja se yksinään ei riittäisi kantamaan koko painoa. Palikoita voisi siirtää, purkaa ja korvata uusilla. Isompiakin tiloja voisi tehdä kun alueen ympärille sijoittaisi normaalia kantavampia palikoita. Käytännössä muutoksien tekoa varten pitäisi laskea rasitukset ja varmistaa että hommo pysyy kasassa.
Yksittäinen palikka olisi normaalin huoneiston kokoluokkaa. Rakenteeseen jätettäisiin tunnelit joita pitkin valmiita palikoita voidaan kuljettaa rakennuksen sisällä suhteellisen lähelle sijoituspaikkaa. Itse sijoittelu olisi osittain limittäin. Huolto-tilaa jäisi aina palikoiden väliin. Palikat lukittaisiin toisiinsa kiinni.
Kun rakentaminen edistyisi, voisi jätteiden käsittelyn, veden puhdistamon, sähkö/lämpövoimalan, ilman puhdistuksen yms rakentaa alaosaan. Suurin osa asioista tarvitsisi kierrätettää rakennuksen sisällä, muuten vaihtuvuus sisältä ulos tulisi liian suureksi hallita. Muutenkin rakennuksesta kannattaa tehdä suhteellisen itsenäinen yksikkö.
Isossa rakenteessa olisi hyvin kuutioita jätettäväksi itse infralle. 1km särmällä, 6m palikan korkeudella (1.5m askel spiraalilla) tulisi about seuraavanlaista:
Pyramidistä tulisi aina aikasmoinen maamerkki alueelle. Konseptia voi suurentaa paljon isommaksikin. Enempi sinällänsä kiinnostaisi tämmöisen jälkeen laajentaa palikoilla rakentamista suunnitellusta rajasta rajattomaksi, myös pystysuunnassa. Tällöin rakennus ei oikeasti olisi koskaan valmis vaan aina muuttuva olio. Tätä varten vaan tarvitsee ensin kokemusta rajoitetussa mittakaavassa.